Canon 5D Mark II és az AF

5D Mark II. Full frame, magas ISO-nál alacsony képzaj, stb. Ez mind szép és jó, de mi a helyzet az AF-jével? Jó pár helyen olvastam, hogy lassú, főleg az oldalsó AF pontokon, mivel azok nem keresztszenzorosak. Ebből a szempontból a régi 5D AF rendszerén valóban nem sokat változtattak. A tesztekben olvasottak kicsit elbizonytalanítottak, tartottam tőle, hogy esküvőkön, gyakran kevés fény mellett az 5D Mark II AF -je problémás lesz, főleg az 1D -k hez szokott reflexeim mellett. Ettől függetlenül úgy gondoltam, a puding próbája az evés: jártam más cuccal is úgy, hogy a kritikák ellenére nekem mégis bejött. Beszereztem tehát egyet. Jó lesz segédváznak, az 1D Mark III mellé.

Nos, bátran kijelenthetem, hogy az 5D Mark II jó pár “bevetés” után kiválóan teljesített az esküvőkön. Én nem tudom, hogy az AF miatt fanyalgók valóban életszerű körülmények között tesztelték -e (azt nem hiszem, hogy az én példányomban valamiért pontosabb lenne az AF) de én egészen gyenge fényviszonyok között sem tapasztaltam kirívó AF pontatlanságot, vagy lassulást az 1D Mark III-hoz képest. Legalábbis a középső AF szenzoron nem. Az oldalsó AF pontokkal már más a helyzet. Mivel az 5D Mark II -ben az oldalsó AF pontok nem keresztszenzorosak, kétség kívül előfordul egyszer-egyszer, hogy keresgeti az élességet ott, ahol az 1D Mark III egyből rááll. Az 5D Mark II oldalsó AF pontjait egyébként sem lehet az 1 D Mark III al egy lapon említeni: mivel ezek annyira közel vannak a középső ponthoz az 5D mark II -ben, szinte nem is érdemes használni őket. Ezt azonban nem tartom akkora problémának: egyszerűen az a kérdés, mit fotóz az ember és hogyan komponál. Az 1D Mark III lehetőséget biztosít az oldalsó AF pontok praktikus használatára a keresztszenzorok és a szélesebb elhelyezés miatt ( a “családban” van egy 7D is, itt is hasonló a helyzet, kiváló az AF -je az oldalsó pontokon is). Általános helyzetekben azonban a középső AF pontot a témára állítani majd átkomponálni a képet gyorsabb, mint az oldalsó AF pontot “áttekerni” és úgy komponálni. Más esetekben, gyorsan mozgó témáknál (pl. sport),  gyakran lehet szükség az oldalsó AF pontokra is a téma követésénél. Itt a keresztszenzorok miatt egyértelműen megmutatkozik az 1D Mark III követő AF -jének előnye. No de mennyit használja az ember egy esküvőn a követő AF -et szélső AF ponton? Mert az eltérés csak itt számottevő, a középső AF ponton már nincs markáns különbség az 1D Mark III és az 5D Mark II között.

Az 5D Mark II magasabb ISo-nál alacsonyabb képzajt produkál és szebb a színdinamikája. A magas ISO kimondottan jól jön az esküvőkön gyakran elforduló gyengébb fényviszonyok között (templombelsők, termek, vacsora helyszínek stb.). Tapasztalataim szerint az esküvőkön, főként a kreaív fotózáson kiválóan funkcionál az 5D mark II, az AF -je pedig – ha nem használok követő AF-et – tökéletesen megfelel az elvárásaimnak.

Be First to Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.